Lolgu Logo
Sector One Facebook  Sector One Twitter
Sorry, you are too old to play...

2016 All-Star event in Barcelona

Staat er een houdbaarheidsdatum op het actief spelen van games? De meeste professionele League of Legends-spelers stoppen al rond de leeftijd van 25 jaar, met als redenen het verslechteren van de reactiesnelheid en het (in)zicht. Maar zijn dit valabele redenen?

Er bestaan heel wat studies omtrent de gemiddelde leeftijd van een actieve gamer, maar als we een gemiddelde nemen uit al die studies, zou deze leeftijd 30 jaar zijn. Dat betekent dat er heel wat volwassenen actief gamen. Wat niet raar is. Als je 30 jaar bent, ben je geboren in 1986. Een jaar nadat The Nintendo Entertainment system uitkwam. Wat betekent dat je vanaf de geboorte bent opgegroeid in een nieuwe wereld van gaming en spelconsoles en dat je bij de eerste kinderen was met een eigen spelconsole in huis. Het feit dat deze dertigers tot op de dag van vandaag nog gamen, impliceert dat het dus geen hobby is waar je zomaar uitgroeit. Het impliceert ook dat iedereen boven de veertig daarentegen amper bezig is met gamen en zich niet nog op oudere leeftijd interesseert in deze nieuwe hobby.

Maar zullen onze 30-jarigen nog aan het spelen zijn als ze 50 ,60, of 90 jaar oud zijn?  Gaming wordt nog steeds gezien als een teken van immaturiteit en wordt ver onder andere digitale activiteiten als TV kijken geplaatst. De perceptie van de kinderachtige, onvolwassen gamer is nog steeds niet verdwenen. Misschien niet helemaal van de pot gerukt in een tijd waar gamen enkel nog maar het verplaatsen van blokken inhield, maar in een tijd waar games complexer dan ooit zijn is het toch een even gelegitimeerde bron van entertainment en tijdverdrijf voor volwassenen dan iedere andere hobby?

De perceptie van de kinderachtige gamer lijkt mij in de toekomst wel te gaan veranderen, wanneer gamen zich heeft verspreid over alle leeftijdsgroepen heen. De gemiddelde leeftijd van mensen die geld inzetten op League of Legends toernooien is trouwens ook 30 jaar. Toeval? Nee, de gemiddelde leeftijd van interesse in het spel is dus duidelijk aan het stijgen. Toch stoppen de meeste gamers eens ze de 30 naderen. Met ouder te worden zou het spelen van complexe games waarin reactiesnelheid en inschattingsvermogen belangrijk zijn moeilijker en moeilijker worden.

Een professionele League of Legends speler start al succesvol op zijn 17de en eindigt zijn carriere rond zijn 25ste, met als redenen vooral het achteruitgaan van het zicht, snelheid en motoriek. Zij stromen meestal door als live designer voor het spel of commentator. Organisaties als Riot Games proberen deze ‘jong gepensioneerden’ te begeleiden naar andere LoL beroepen of vacatures in de algemene game wereld. Maar voor de niet-professionele spelers ligt het echte obstakel naar mijn mening eerder in dat van tijd. Op vlak van tijd worden we simpelweg allemaal too old to game. Een deel van het ouder worden is minder vrije tijd hebben: je wil een langdurige relatie, kinderen of een carriere. Of alledrie. En wie heeft er dan nog tijd om deel te nemen aan een LoL event of 12 uur durende Assasin’s Creed sessie?

 

Onderstaande filmpje toont aan over welke reflexen een professionele gamer kan beschikken. Je ziet hoe Wildturtle (toen in TSM) een Malphite ultimate kan dodgen met Flash.

Navigation

Add comment