Lolgu Logo
Sector One Facebook  Sector One Twitter
De Brexit en esports

2016 All-Star event in Barcelona

In een historisch referendum op 26 juni 2016 hebben de Britten gekozen om uit de Europese Unie te stappen. 52 procent sprak zich uit vóór een ‘brexit’, 48 procent was tegen. Naast een grote impact op de economie, staat ook de sportwereld op zijn kop, want dit brengt een tweeledig probleem met zich mee: Engelse spelers kunnen niet meer zomaar meespelen met een team uit de Europese Unie, en EU spelers kunnen geweigerd worden om mee te spelen in een Engels team.

Hoe erg precies valt nog af te wachten tot de termen duidelijk zijn die de UK voorstelt in relatie met de Europese Unie.

Hoe zit het met esports?

De UK is een van de pioniers voor de esports in Europa, in april werd het eGames initiatief gelanceerd tijdens de London Games festival, wat aantoont dat de overheid openstaat voor het potentieel dat esports kan bieden.

Aangezien veel landen esports niet erkennen als een sport, en het begrip nog in de grijze zone zweeft, betekent dit een verlies aan pushing power die de UK aanleverde, maar voor de UK zelf brengt het voor- en nadelen met zich mee:

De voordelen:

  • Aangezien de UK een belastingsparadijs is voor sport, cultuur en digitale zaken, kunnen de kosten voor de Britse teams verminderd worden, en wordt het een stuk aantrekkelijker om een esports team op te starten.
  • Doordat ze geen lid meer zijn van de Europese Unie, kunnen er veel gemakkelijker nieuwe wetgevingen goedgekeurd worden in verband met esports, met grote verwachtingen voor het eGames initiatief.

    “The eGames promises to be an exciting venture that will give esports competitors across the UK even more opportunities to showcase their talents on an international stage. I welcome the ambitions of the IEGC and their efforts to promote the UK as a leading nation in the esports sector.” – Ed Vaizey, Britse Minister van Cultuur.

De nadelen:

  • Vooraleer de Brexit was er geen probleem met visas of werkvergunningen, aangezien je dit niet nodig had zolang je in de EU verblijft. Een probleem die het Russische team Moskow5/Gambit Gaming wel had, aangezien Rusland geen lid is van de EU. Nu de UK uit de EU is gestapt, zullen ook alle Britse professionele gamers die in een Europees team zitten, dit moeten hebben. Aanvraag tot een visa/werkvergunning is echter een lang proces, én het feit dat esports in veel landen niet erkend wordt als een sport, brengt dit extra moeilijkheden met zich mee.
  • Ook wanneer grote organisaties evenementen organiseren, gaan ze niet snel UK nemen als locatie, om dezelfde reden dat er dan extra papierwerk aan de gang komt. Een wereldkampioenschap of LCS finals in Londen zal er bijvoorbeeld niet meer bijzitten.
  • De economie ligt momenteel overhoop, en game brands die hun thuisbasis in de UK hebben, zullen dus extra transportkosten moeten in rekening brengen aangezien er geen open grenzen meer zijn naar het vasteland.

De LCS wordt gespeeld in Berlijn, dus alle spelers die van de UK afkomstig zijn, zullen een visa nodig hebben. Ook even vermelden dat Riot een kantoor heeft in Dublin, Ierland (en gelukkig niet in de UK)

LoL Teams & Spelers

Bekende teams die hun basis in de UK hebben zijn onder meer H2K-Gaming, FM eSports & Eclypsia.

Volgende spelers zijn actief in LCS/Challenger series en kunnen dus de gevolgen van de ‘Brexit’ ondervinden:
Fredy122 (Roccat, sub), Maxlore (Giants Gaming), KaSing (Vitality), Alphari (Misfits), Impaler (Huma), Caedrel (Huma)

British Esports Association

Op 30 juni 2016 werd de British Esports Association opgericht, die het nieuwe bestuursorgaan voor esports in de UK moet worden. Het zal samenwerken met onder meer het departement Cultuur, Media & Sport om de esports scene te laten groeien en bloeien. De komende 3 maanden kunnen er suggesties worden gegeven, vanuit spelers. fans, ouders, enzovoort, om een goede basis te kunnen leggen voor de esports in de UK.

“The establishment of the British eSports Association is an important initiative in furthering the credibility of the eSports industry in the UK. Pinewood is excited to be part of this National Governing Body for eSports and is aiming to have a new National Training Centre for eSports to help with grassroots and future British Champions.” – Jules Robinson, Head of Business Development, Pinewood Studios

 

Meer informatie hierover is te vinden op http://www.britishesports.org/

Navigation

Add comment